Curriculum Vitae – cum redactăm cel mai bun C.V.?
Știm cu toții că redactarea celui mai bun C.V. poate fi uneori cea mai grea provocare. Majoritatea angajaților pot petrece doar câteva secunde aruncând o privire asupra unui C.V. înainte de a-l percepe ca pe un C.V. bun sau unul mai puțin bun.
Iată câțiva pași care te vor ajuta să creezi unul din cele mai bune C.V.-uri:
De regulă, un C.V. nu ar trebui să fie mai lung de două pagini A4. Faptul că pe hârtie vor apărea detalii concrete, clare și precise vor atrage atenția angajatorului. Mai multe amănunte despre tine pot fi divulgate la interviu.
Poți, de altfel, să incluzi și o relatare personală despre tine, explicând în câteva cuvinte de ce ești angajatul potrivit pentru acest job. Astfel, angajatorul nu va trebui să se ghideze doar după experiența ta la celelalte joburi și se va convinge de acest lucru direct din detaliile enunțate în cele câteva cuvinte scrise de tine.
Nu lăsa niciun spațiu in C.V.-ul tău! Atunci când omitem să scriem ceva la anumite secțiuni din C.V. îi vom da angajatorului ceva de bănuit. Astfel că, chiar și atunci când nu am avut un loc de muncă pentru o anumită perioadă de timp, putem face în așa fel încât să scriem lucruri pozitive: ai făcut voluntariat în acest timp, ai luat anumite cursuri sau ți-ai petrecut timpul dezvoltându-te pe anumite planuri, cum ar fi comunicarea? Perfect! Menționează aceste lucruri și cu siguranță vei atrage atenția într-un mod pozitiv.
Despre aceste lucruri am fost informați și într-un articol mai vechi de pe site-ul SolSib (Ce scriu în CV dacă nu am experiență în câmpul muncii?) și iată ce bine e să fim cât mai informați despre aceste amănunte, mai ales atunci când suntem în pană de idei și nu știm ce să mai adăugăm pe hârtie. J
Un alt detaliu numai bun de luat în calcul este să-ți înnoiești C.V.-ul constant. Adaugă în acesta orice întâmplare semnificativă din cariera ta, căci în acest fel nu vei uita să menționezi ceva important mai târziu.
Un alt aspect important o reprezintă greșelile gramaticale: verifică „la sânge” tot ce ai scris și corectează fiecare greșală găsită. Angajatorii pun preț pe acest detaliu și pot taxa candidatul dacă ceva nu este in regulă în acest sens.
Scrie doar lucruri adevărate despre tine si experiențele tale. Cel mai bine ar fi să lăsăm deoparte exagerările sau enunțurile pompoase pe care de cele mai multe ori le includem doar pentru „a da bine”. Putem fi prinși în această capcana chiar la interviu, unde angajatorul te poate intreba în detaliu despre aceste mici exagerări, iar tu să nu mai știi ce să spui. Acest lucru ne va pune, evident, într-o lumină foarte proastă. Așa că KEEP IT TRUE.
Un alt punct pozitiv este scrisoarea de intenție. Cum am menționat și în articolele anterioare de pe site-ul SolSib, scrisoarea de intenție atașată poate da o foarte bună impresie și poți avea o șansă în plus să fii invitat la un interviu.
O mare parte din viață ne-am petrecut-o la școală, studiind, pregătindu-ne pentru examene și stresându-ne să avem cele mai bune note. Așadar, educației ar trebui să îi oferim un rol foarte important în C.V.-ul nostru. Notează fiecare școală absolvită și anii petrecuți acolo, dar și diplomele obținute în tot acest timp.
Dacă, uitându-te peste tot ce ai notat până acum ai impresia că nu e suficient, poți include la finalul C.V.-ului și hobby-urile pe care le ai. Dar fii atent, căci o bună variantă este scrierea unui hobby care să aibă legătură cu job-ul pentru care aplici.
Foarte multe detalii legate de acest subiect puteți găsi pe site-ul nostru https://www.solsib.ro/blog, de unde puteți „fura” câte o idee pentru a realiza cel mai bun CV