Am revenit, după promisiune! Te întrebi de ce atâtea explicații pentru un cv, pentru că cel mai important este ce știi să faci, nu o hârtie.
Până să ajungă angajatorul să citească cv-ul cum trebuie și să te cheme să te cunoască mai bine, se întâlnește cu o carte de vizită a ta, cv-ul.
Ție îți e totuna dacă stai de vorbă cu o persoană care vine cu hainele șifonate, cu șiretul desfăcut și cu părul vâlvoi și îți spune că este specialist în domeniul său și să-l crezi pe cuvânt? Echipa Solsib îți spune că nu avem capacitatea toți să scanăm interiorul persoanei, dar mai ales timpul să acordăm fiecărui candidat un interval de calitate foarte extins la selecția cv-urilor.
Așa că, eu, ca angajator, când deschid cv-ul, mă ajută mult să văd un antent clar și concis, care să conțină:
- Numele, telefonul și o adresă de mail pe care să pot da click direct, iar numele să fie cel mai proeminent. Ai grijă să schimbi adresa de mail din liceu dacă nu ai făcut-o încă, să nu fie ceva de genul: pisoiaș[email protected], ci numele tău și extensia, ex: [email protected]. Dacă numele e luat caută să pui o inițială între nume.
- Sub nume, titlul funcției ocupate, al meseriei pe care o faci, ex.: Mihai Stanca – Contabil. Scrie titlul cu font mai mic. Dacă ai o specializare anume, o poți scrie în titlu, ex.: Mihai Stanca – Expert contabil sau Andreea Durău – Tehnician dentar.
- Adresa numai dacă vrei și nu îți ocupa mult spațiu, în primă fază și de preferat să fie cea permanentă, de pe buletin, nu de flotant, oferă mai multă stabilitate și angajament celui care scrie cv-ul.
- Nu mai scrie CV în antet, e clar pentru angajator că e un cv, dacă te ții de recomandările Solsib și nu trimiți o povestire.
- Centrează sau aliniază în stânga antetul, folosește Cambria sau Arial ca font, deși nici Avenir Next nu e de lepădat și scrie numele mai mare.
- Dacă nu aplici pentru industria modei sau nu ți se cere explicit, nu mai încărca cv-ul cu poza, nu este necesară și distrage atenția de la conținut. Dacă trebuie, atunci ai grijă să fie o poză expresivă, făcută profesional, NU cea tip buletin sau pașaport.
Nu te îngrijora, ia-o pas cu pas și la finalul ghidului o să vezi negru pe alb grafica și conținutul unui cv bun versus un cv prost.
Solsib ți-a atașat două exemple de antet, așa da și așa nu, iar de săptămâna viitoare vei putea să vezi în timp real, de la săptămână, la săptămână, cum creionăm două formate de cv-uri (profi și mai puțin profi) pe un exemplu fictiv.
Antet, așa da:
Prenume Nume, tehnician dentar
T.: 0000 000 000, [email protected]
Antet, așa nu:
Prenume Nume,
[email protected], tel. 0000 000 000
Adresa: Oras, Strada, Bl. 16, Sc. C, Ap. 32, cod 500321
Ne revedem săptămâna aceasta pe solsib.ro pentru pasul doi în redactarea cv-ului, profilul personal: obiectivul sau rezumatul acestuia.