Redactarea scrisorii de intenţie – partea a I-a
Am promis în ultimul articol că vă voi explica cum să scrieţi o scrisoare de intenţie şi nu v-am uitat!
Începeţi scrisoarea cu o formulă de adresare, de salut profesional.
Acest lucru presupune să găsiţi numele managerului sau al persoanei care se ocupă de resurse umane în compania în care doriţi să fiţi angajat şi să îl includeţi în deschiderea scrisorii. Dacă nu ştiţi cui să vă adresaţi şi dacă pe internet nu găsiţi numele căutat, echipa Solsib vă recomandă să sunaţi la numărul de contact şi să întrebaţi.
Urmează introducerea, cu aliniat.
Practic începeţi scrisoarea cu numele dumneavoastră şi motivul pentru care îi scrieţi HR-ului sau managerului, iar dacă scrieţi ca răspuns la un anunţ specific de angajare este important să precizaţi acest aspect. Dacă nu, explicaţi că sunteţi interesat (ă) să lucraţi pentru compania respectivă.
Nu ezitaţi să menţionaţi tipul de muncă de care sunteţi interesat, poate doriţi o funcţie de manager sau să lucraţi într-un anumit departament, dar nu încercaţi să intraţi în detalii foarte multe, lăsaţi o libertate în opţiuni, astfel este posibil ca potenţialul angajator, în urma studierii cv-ului şi a scrisorii să vă poată surprindă plăcut cu o propunere la care poate nu v-aţi gândit dar care vi se potriveşte mai bine.
Continuaţi cu evidenţierea cunoştinţelor relevante pentru ceea ce aplicaţi. Aici aveţi ocazia să legaţi cunoştinţele dumneavoastră de abilităţile pe care le aveţi pentru job-ul dorit. Solsib vă recomandă să citiţi cu mare atenţie descrierea job-ului şi a cerinţelor pe care acesta le presupune. Menţionaţi în scrisoare una sau două din cerinţele importante ale job-ului şi explicaţi angajatorului cum puteţi să le îndepliniţi, folosind exemple concrete din experienţa dumneavoastră profesională.
Exemplu: Dacă una din cerinţe ar fi să administraţi cu succes o pagina de Facebook, ar fi util să scrieţi cum la job-ul anterior sau pentru un proiect personal aţi reuşit să adunaţi să zicem 1500 de followers în 4 luni.
Încheierea. Finalizează scrisoarea cu un paragraf scurt, anunţând că apreciaţi ocazia de a vă întâni pentru a discuta mult mai detaliat. Formula de încheiere trebuie să fie echilibrată: Vă mulţumesc pentru timpul şi consideraţia d-voastră/ Cu stimă/ Cu consideraţie.